trenar
Sosyal Medya Hesaplarımız

Merak Ettikleriniz

Anasayfa » Merak Ettikleriniz

Pastörize süt ile UHT süt arasındaki fark nedir?
Uzun ömürlü sütlerin üretiminde kullanılan UHT (Ultra High Temperature/Çok Yüksek Sıcaklık) yöntemi, sütün en az 135 °C’ta, 1 saniye olarak gerçekleştirilen ve aseptik paketlemeyle son bulan bir üretim yöntemidir; bu ısıl işlemde sıcaklık yüksek, süre kısa uygulanır. UHT işleminde uygulanan sıcaklık ve süre sütteki tüm mikroorganizmaları öldürür ve sütün besin değerine zarar vermez. UHT sütün paketlenmesinde kullanılan ambalaj malzemesi, dört kat polietilen, bir kat alüminyum folyo, bir kat kağıttan oluşmakta ve içindeki ürünü ısı, ışık, nem, gaz geçişine karşı korumaktadır. UHT içme sütünün raf ömrü dört aydır. UHT sütün ambalajı açılmadıkça (raf ömrü boyunca) oda sıcaklığında saklanabilmesi ve uzun raf ömrü, üretim/dolum teknolojisi ile ambalajının yüksek koruyucu özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Pastörizasyon, çiğ sütte bulunan hastalık yapıcı mikroorganizmalardan kaynaklanan sağlık risklerini ortadan kaldırmak amacıyla, ileri teknoloji ürünü kapalı sistemlerde gerçekleştirilen bir ısıl işlem tekniğidir. Pastörizasyon sütün en az 72°C’ta 15 saniye (veya 63 °C’ta 30 dakika) tutulmasıyla gerçekleştirilir. Pastörizasyon, çiğ sütteki zararlı mikroorganizmaları öldürür, sütün besin değerine zarar vermez. Pastörize sütte yararlı bakterilerden oluşan bir toplam canlı yükü vardır.
Neden ambalajlı süt içmeliyiz?
• Ambalajlı sütler Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak üretilir.

• Ambalajlı sütler sütün raf ömrünü sadece sütün mikrobiyolojik yükünü azaltarak sağlarken, ambalajsız sokak sütlerine lezzet ve dayanma sürelerini artırmak için katkı maddeleri konulabilir.

• Ambalajlı sütlerde sütün mikrobiyolojik yükünü azaltmak için sütün fiziksel ve kimyasal yapısını, besin değerini, tadını ve kokusunu önemli ölçüde değiştiren kaynatma işlemi yerine, sütün özeliklerini kaynatmaya göre daha çok koruyan pastörizasyon ve UHT işlemleri uygulanır.

• Ambalajlı sütler için kullanılan çiğ süt fabrikalara soğuk zincir bozulmadan ulaştırılırken, çiğ olarak sokakta ve açıkta tüketime sunulan sütlerde soğuk zincir sağlanamadığı için tüketiciye ulaştırılıncaya kadar geçen sürede toplam bakteri yükü artar ve bunun sonucunda ısı ile yok edilemeyen toksinler oluşabilir.

Tasarım ve Uygulama (Artı Çizgi)